februari 1979

 

 

Aflevering 19

Sneeuwstorm leidt tot chaos op Friese wegen.
Bron: Foto: F. Andringa (Fries Fotoarchief 27944)
De sneeuwstorm van de afgelopen nacht, in combinatie met de ijzel van gisteren, heeft vanmorgen voor een chaos in het verkeer in Friesland gezorgd. Het openbaar vervoer kwam vrijwel helemaal stil te liggen. Dit gold vooral voor de bussen. Verschillende dorpen waren niet meer te bereiken, doordat de toegangswegen dichtgesneeuwd waren.

Reacties: 1 van 3

Hierbij een artikel over een postbode (mijn vader) welke tijdens de strenge winter van 1979 wel de post bezorgde. Met alle ongemakken van dien. ....

Yvonne Busman (02-02-2009)

Storm van gisteren was zwaarste sinds strenge winter 1963.
Bron: Friesch Dagblad 15 februari 1979
De sneeuwstorm van 14 februari 1979 is de zwaarste geweest sedert die van 19 januari uit de strenge winter van 1963, althans wat Friesland betreft. Ook toen woedde er een oostelijke storm met stoten tot 100 km per uur. Tal van dorpen raakten geïsoleerd, scholen moesten worden gesloten. Het was de dag van de Elfmerentocht. Het verschil met nu was de belangrijke lagere temperatuur. Het ergst was het destijds in het gebied Elsloo-Boyl. Eerder in de winter, namelijk op Nieuwjaarsdag, was Friesland geheel ondergesneeuwd. Toen werden speciaal de dorpen in de Zuidwesthoek geïsoleerd.
Reacties: 0

Bron: Nieuwsblad van NO-Friesland

Reacties: 0
Vermeend monster zaait paniek onder inwoners te Delfstrahuizen
Bron: Jouster Courant 8 februari 1979
Vrijwel heel Delfstrahuizen is dinsdagmiddag opgeschrikt door de melding dat in de omgeving een of ander monster zou rondzwerven. Caféhouder H. Bonnema had namelijk in de weilanden achter café Wind een beest zien rondlopen, dat zich katachtig en lenig voortbewoog. In eerste instantie dacht hij aan een wolf, maar naspeuringen met een verrekijker vanuit zijn woning aan de Pier Christiaansloot deden hem en zijn vrouw vermoeden dat het best eens een beer kon zijn.
Reacties: 0
De titel Auto van het Jaar verdienen is moeilijk - 'm twee keer krijgen is uitzonderlijk

Reacties: 0
Studenten van Ubbo Emmius bezetten school
Bron: Friesch Dagblad 12 februari 1979
Leerlingen van de Lerarenopleiding Ubbo Emmius hebben vanmorgen de drie gebouwen van de school in Leeuwarden bezet. De panden - de dependance aan de Dammelaan, de oude HTS in de Molenstraat en de RMLS - waren voor de leraren hermetisch afgesloten. Spandoeken en borden maakten de bedoelingen van de jongens en meisjes duidelijk.
Het protest is gericht tegen de plannen van minister Pais om op deze beroepsopleidingen te bezuinigen. Volgens een woordvoerder van het actiecomité wil minister Pais dit jaar 20 miljoen bezuinigen. Vandaag vergadert in Den Haag de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs met de bewindsman over de plannen.

Reacties: 0
Balk in Papoea Nieuw-Guinea
Bron: Balkster Courant 7 februari 1979
Er is in Nederland, en om precies te zijn in Friesland, in ieder geval één plaats bekend onder de naam Balk. Een samenleving van 3013 inwoners en gesticht omstreeks het begin van de 18e eeuw. Maar wist u dat er aan de andere kant van onze aardbol, bijna in het hart van Tropisch Papoea Nieuw-Guinea - het vroeger Australisch Nieuw-Guinea - ook een dorpje bestaat dat dezelfde naam Balk heeft?
Reacties: 0
Kareltje Knetter en de Toverbubbel
Bron: Harlinger Courant 13 februari 1979
Wel nou nóg mooier, riep Opopol Istietof woest. Is dat mijn schuld dat ik van rechts kom? De officier bij de trap heeft me de verkeerde weg gewezen. Hij greep Kareltje bij de arm en liep verder, zonder zich te bekommeren om de schertsfiguur in het vuilnisvat.

Reacties: 0
Werd Friese sprinter slachtoffer van sabotage?
Bron: Friesland Post 1979
Heerenveen, Thialf, zondagmiddag 28 januari. De laatste snelle mannen zijn zojuist over de finish geflitst. Het sprinttoernooi op de schaats om de nationale titel bij de heren zit erop. Op dat moment heeft Sies Uilkema al vastgesteld dat de deur naar de WK in Inzell voor hem is dichtgevallen. Even later wordt de poort naar het schaatswalhalla 'officieel' op slot gedraaid: 'Sies, jongen, voor jou is het afgelopen. Probeer je werk maar weer op te pakken. Maak er het beste van. Volgend jaar beter. Adieu!'.

Reacties: 0
 
Abonneren
Reageren
Colofon
ArchiefReacties: 0