december 1987

 

 

Aflevering 4

Het goud uit de as van Goutum
Bron: Friesland Post 14e jaargang nr. 12 December 1987
Goutum heeft sinds 1973 een crematorium en in Heerenveen is er een in aanbouw. Het lijkt er op dat deze herontdekte vorm van lijkbezorging ook bij ons volledig is ingeburgerd. Toch is dat niet helemaal waar. In ons land wordt 41,5 % van de overledenen gecremeerd, terwijl Friesland op 35 à 36 % blijft steken. Daarnaast zijn de crematies in Goutum op verjaardagsfeestjes vaak aanleiding tot ‘wilde’ verhalen. Friesland Post sprak met Bert Blauw, beheerder van het crematorium in Goutum, en kwam tot de conclusie dat het merendeel van die ‘wilde’ verhalen tot de Indianenverhalen gerekend moeten worden, maar dat sommige ook een grond van waarheid bevatten…

Reacties: 1 van 1

Friesland Post 14e jaargang nr. 12 December 1987 Ik ben heel erg op zoek naar het volledige artikel over het crematorium in Goutum waarover een....

(06-08-2009)

Eén blik voldoende
Bron: Friesch Dagblad Woensdag 16 december 1987
Mildam – De cabaretier Youp van ’t Hek kwam gistermorgen persoonlijk naar Mildam om ‘zijn cadeau’ aan It Fryske Gea te bewonderen.
Reacties: 0
‘Te Loo lilk? Dêr lûk ik my neat fan oan’
Bron: Leeuwarder Courant Donderdag 10 december 1987
“Boargemaster Te Loo fan Ljouwert is lilk op my. Dêr luk ik my net sa folle fan oan. Mar ik fyn it wol ferfelend dat hy it foarkomme lit as wie ik in frommes dat sa mar wat ropt.” Zo schetste gedeputeerde Johanneke Liemburg gisteravond in de statencommissie welzijn de jongste ontwikkelingen in het provinciale museumbeleid.
Reacties: 1 van 1

Volgens mij bestaat hetzelfde beeld nu nog!

F. uit B. (06-12-2007)

Cambuur vreest maatregelen na incident met vuurwerk
Bron: Leeuwarder Courant Maandag 21 december 1987
Leeuwarden – Het bestuur van SC Cambuur vreest dat de KNVB naar aanleiding van het vuurwerkincident van zaterdag harde maatregelen zal nemen. Gedacht wordt aan een forse boete en een of meerdere thuiswedstrijden zonder publiek. Bovenal wordt gevreesd voor schadelijke neveneffecten in de commerciële sfeer. De met sponsorzaken belaste vice-voorzitter Jan Piet Stam zei zaterdagavond dat het voor Cambuur moeilijker zal worden een nieuwe hoofdsponsor en nieuwe co-sponsors te vinden.

Reacties: 0
Lemster schaatser Rintje Ritsma ook jeugdinternational
Bron: Leeuwarder Courant Donderdag 3 december 1987
Jeugdschaatser Annejan Portijk debuteert volgende week bij de ontmoeting met Zweden en Noorwegen als international. Er worden ook vier B-jongens afgevaardigd, onder wie Rintje Ritsma uit Lemmer.
Reacties: 0
 
Abonneren
Reageren
Colofon
Archief

Boudewijn Büch de ‘opblaasde podde’ fan de VARA
Bron: Leeuwarder Courant Vrijdag 4 december 1987
“Dat san opblaasde podde as Büch de moed hat om út syn ’randstedelijke’ heechhertigens wei it fraachstik fan taal en kultuur te behanneljen, tsjûget fan in arrogânsje dy’t jo fan in literator – want dêr jout de man him foar út - net ferwachtsje”.
Reacties: 0
Geschiedschrijver Beem in Rotterdam overleden
Bron: Friesch Dagblad Donderdag 3 december 1987
In het joods bejaardentehuis in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag de 94-jarige Hartog Beem overleden. Voor zijn standaardwerk ‘De Joden van Leeuwarden” kreeg Beem in 1980 de Piter Jelles Priis.
Reacties: 0
Carl Kuipers bijzonder man
Bron: Friesch Dagblad, donderdag 3 december 1987
Dat Carl Kuipers uit Drachten zijn vrije tijd graag vult met genealogie (familiekunde), vindt hij niets bijzonders. Dat doen zoveel mensen. Bovendien zijn anderen op dit gebied veel deskundiger, stelt hij.
Reacties: 0
Benen bijl van 8000 jaar oud op Ameland
Bron: Leeuwarder Courant Donderdag 17 december 1987
Op het noorderstrand van Ameland is dezer dagen een benen bijl gevonden van circa 8000 jaar oud. De bijl is gemaakt van het bovenstuk van een spaakbeen van een oeros. Het voorwerp, dat door archeoloog drs. Evert Kramer wordt omschreven als een benen dissel uit de Midden-Steentijd (9000-4000 jaar voor heden) is gevonden door een medewerker van het Fries Museum, Dick Visser. Visser vond het werktuig vorige week zaterdag bij een strandwandeling.
Reacties: 0
Plan voor opknapbeurt grauwe flat Nieuweburen
Bron: Friesch Dagblad Zaterdag 5 december 1987
Leeuwarden – Hij ziet er niet bepaald aantrekkelijk uit, de ‘wolkenkrabber’ aan de Nieuweburen in Leeuwarden. En toch is hier sprake van een monument, want de grauw- ogende flat is één van de eerste betonnen panden die in ons land werden gebouwd. In 1910 werd het neergezet als kaaspakhuis en in 1934 werd het opgekocht door de heer Antonio Talamini. Deze laatste vestigde er zijn ijssalon ‘La Venezia’ in.
Reacties: 0
‘In beginsel leven hier veertien miljoen illegale vuurwerkimporteurs’
Bron: Leeuwarder Courant Woensdag 9 december 1987
Directeur Gerrit Oudendag van de Koninklijke Eerste Nederlandse Kunstvuurwerkfabriek J.N. Schuurmans BV in Leeuwarden schat, dat dertig procent van het afgeschoten vuurwerk uit de illegale handel afkomstig is.
Reacties: 1 van 1

Ik werkte toen des tijds ook bij Schuurmans en herken dit helemaal zelfs nu nog na 22 jaar.Ik heb nog wel eens heimwee naar die tijd.

Ronald Kiemel (r.kiemeltele2.nl) (14-03-2009)

Kessler: ‘Nieuwbouw Harmonie onhaalbaar’
Bron: Leeuwarder Courant Dinsdag 15 december 1987
Volledige nieuwbouw voor de Leeuwarder Harmonie behoort niet tot de mogelijkheden. Wethouder Dolph Kessler (PvdA) verwees de principe-voorkeur van het CDA gisteravond met deze woorden naar de prullebak.
Reacties: 0
Terschellinger mode-creativiteit
Bron: De Terschellinger, donderdag 10 december 1987
Tijdens een beurs voor hobby en vrijetijdsbesteding in de Frieslandhal in Leeuwarden, welke in het teken van de zelfmaakmode stond, hebben twee Terschellinger dames mee gelopen in een modeshow.
Reacties: 0