januari 1961

 

 

Aflevering 42

Mummies in Wiewerd krijgen alleen op zondag maar rust
Bron: 5 januari 1961 Friese Koerier
Wieuwerd- zevenduizend namen telt het gastenboek, dat onder de kansel in de Ned.Hervormde kerk van Wieuwerd wordt bewaard. Zevenduizend mensen die het vorig jaar de vier mummies zagen, welke van ver over ’s lands grenzen belangstelling trekken. Wanneer we met onze gids het hellende pad naar de kerk volgen heeft de stilte, die over het kleine greiddorp ligt, veel gemeen met die van de huiverig sombere grafkelder onder het kerkkoor. Alleen tegen de oostelijke muur van het meer lelijke dan mooie kerkgebouw is iemand bezig een vers graf te delven.

We zijn de eerste bezoekers in 1961 en vol van dezelfde verwachting als de timmerlieden, die in 1765 de deur naar de grafkelder vonden en openden. De toegang van de kelder ligt in het middenpad. Als de luiken geopend zijn, wordt een houten trap zichtbaar, die evenals de gaaf gebleven eikenhouten kisten de tand des tijds op een merkwaardige wijze weerstond. Een electrische lamp drijft het half duister weg en verlicht, bijgestaan door het via geroosterde luchtgaten binnentredende daglicht de vier keurig gerijde kisten.

Reacties: 0
Zestien honden gered door dierenbescherming Leeuwarden.
Bron: 4 januari 1961 Leeuwarder Courant
Leeuwarder ,,Operatie Schurft’’ haalde zestien armetierige honden uit verkommerd Veluws asiel.

,, Ik wil mien huntiens nie missen, ik wil mien huntiens nie missen! Ze ben’n allemaol goed gezund en oe kriegt ze niet! ‘’

Reacties: 0
Buitenlandse prinsessen in Bolwarder stadhuis
Bron: 2 januari 1961 Friese Koerier
In het afgelopen jaar heeft het Bolswarder stadhuis meer hoge gasten ontvangen, dan de meeste inwoners van deze stad zich bewust zijn. Zo deelde burgemeester mr. J. A Geukers in zijn oudejaartoespraak mee, dat er in de loop van de vorige zomer een bezoek van twee dames werd aangekondigd, die een rondleiding vroegen. Bij aankomst bleken het de moeder van prinses Paola van België en een Belgische prinses te zijn. Zij wensten aan hun bezoek geen publiciteit te geven.
Reacties: 0
Werk in het beursgebouw in Leeuwarden
Bron: 6 januari 1961 Friesch Dagblad.
In de grote bovenzaal van het Beursgebouw – dat, zoals wij reeds schreven, onlangs zijn tachtigjarig bestaan herdacht – zijn sinds enkele weken stucadoors bezig het plafond weer toonbaar te maken.

Reacties: 0
Leeuwardens laatste trekhonden gaan spoedig uit de circulatie
Bron: 6 januari 1961 Friesch Dagblad.
Leeuwarden telt zegge en schrijve nog precies twee trekhonden. Voor elke antitrekhonden enthousiast, zijn dat er uiteraard twee teveel, maar tot hun geruststelling diene dat de hond in zijn hoedanigheid als trekdier beslist op zijn laatste ‘’benen’’ loopt.

Reacties: 0
Hartelijke huldiging: Jelle Troelstra viert 70ste verjaardag
Bron: 18 januari 1961 Friese Koerier
De Amersfoorte kunstschilder Jelle Troelstra is ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag dinsdagmiddag op zeer hartelijke wijze gehuldigd op een druk bezochte receptie in Amsterdam. De rij van negen sprekers werd geopend door minister van staat, dr. W. Drees, die vertelde dat hij de jarige voor het eerst had ontmoet op een grote kerstvergadering van de S.D.A.P in Amsterdam, waar ,,de grote Pieter Jelle’’ de jaarlijkse kerstrede hield.
Reacties: 0
Verzet tegen plannen voor skelterbaan
Bakkeveen – Skelter-enthousiasten in Drachten en Bakkeveen hebben de plannen klaar voor een skeltercentrum aan de Miuwmerswei vlak bij de duinen: een baan van vijfhonderd meter, een groot parkeerterrein, een tribune en alles wat er verder bij hoort.

Reacties: 0
Vader en zoon zetten autobus in Kimswerd op stelten
Bron: Friese Koerier 1961
Leeuwarden – Een flinke herrie ontstond er in een bus van de LAB toen op 21 augustus vorig jaar vader en zoon A. en P de Vries (59 en 33 jaar oud) er te Kimswerd waren ingestapt. Senior had de chauffeur de 32-jarige M.Schouw aangegrepen, junior had hem mishandeld en de conductrice, de 21-jarige mejuffrouw M. de Rijke beledigd.
Reacties: 0
De man die zijn vrouw begrijpt...

Reacties: 1 van 1

Nadat we elkaar leerden kennen op dansles, zocht mijn man mij op mijn werk op, om te vragen of ik weer naar de volgende cursus zou gaan. Na enige aarzeling,....

A. van de Riet - de Jong (01-01-2011)

Russische violiste voelt zich thuis in Friesland
Bron: 19 januari 1961 Friese Koerier
,,Jawis, it falt net ta’’, zegt mevrouw Nadia Brosgoul en met dat ene zinnetje grappig uitgesproken Fries is haar kennis van deze taal dan ook meteen uitgeput. Want het valt voor een geboren Russin niet mee om het Fries te leren spreken.

Reacties: 0
Negen mensen gered, eerste officiële dank na redden van poes
Bron: 19 januari 1961. Friese Koerier
Harlingen – negen maal heeft de heer Jan Lok te Harlingen nu reeds een drenkeling van de dood gered die in een der vele wateren van Harlingen bij de kant neer gleed.
Reacties: 0
In Rusland geringde meeuw in Heerenveen
Bron: 12 januari 1961 Friese Koerier.
Heerenveen- Dezer dagen is aan de Herenwal in Heerenveen door de familie Engelsma een zeemeeuw in uitgeputte toestand aangetroffen. De vogel vloog tegen het raam en kon daarna gemakkelijk gegrepen worden. Nadat het dier weer enigszins op verhaal was gekomen, heeft men het zijn vrijheid hergeven. Door de ring aan zijn poot kon worden vastgesteld dat de meeuw in Rusland, waarschijnlijk op een station in de buurt van Moskou, is geringd. De ring zal een dezer dagen naar het land van herkomst worden teruggestuurd.
Reacties: 0
Diefjes waren actief in Leeuwarden
Bron: 18 januari 1961 Friese koerier.
Leeuwarden – Mevrouw M. v. A heeft bij de gemeentepolitie te Leeuwarden aangifte gedaan van diefstal van haar portemonnaie met 25,- gulden uit haar boodschappenmandje.
Reacties: 0
 
Abonneren
Reageren
Colofon
Archief