november 1991

 

 

Aflevering 52

Het raadsel bij paal zestien
Bron: Friesch Dagblad 5-11-1991
Terschelling- Paal zestien. De markering op het strand van Terschelling klinkt als een vloek in de oren van de helmplanters op het Waddeneiland. Drie keer is er de afgelopen drie jaren helmgras gepoot ter hoogte van paal zestien en juist die drie keer openbaarde zich een raadselachtige aandoening op de huid van de arbeiders langs de zeereep. Vorige week was het weer raak. “Zolang de oorzaak van de ziekte onbekend is, gaan wij niet aan het werk”, zegt H. Kuyper, voorman van de gevelde helmplanters. Amper een uur nadat de eerste rijtjes helmgras keurig in het gelid in het duinzand waren geplant, deden zich de eerste verschijnselen voor.

Reacties: 0
Joodse cultuurschat gered uit Nederlandse vuilnisbak
Bron: Friesch Dagblad 2-11-1991
Commissaris der koningin Hans Wiegel opent a.s. donderdag de Fukszaal in de Provinciale Bibliotheek in Leeuwarden. De zaal bevat de kostbare collectie boeken die Leo Fuks (1908-1990) gedurende zijn leven heeft verzameld. De meer dan 3000 meest Hebreeuwse banden bevatten informatie over de Joodse religie, de Hebreeuwse en de Jiddische taal en literatuur. Friesland is een top-collectie rijker. Een collectie waarachter bovendien meer schuil gaat dan zucht naar kennis alleen. Wie wetenschap bedrijft op basis van de Fukscollectie, doet dat op de erfenis van de Joodse gemeenschap in Nederland.
Reacties: 0

Bron: Nieuwsblad NO-Friesland 6-11-1991

Reacties: 0
Hero Werkman blijft in raad zitten uit rancune
Bron: Stellingwerf 6-11-1991
Zandhuizen- Hero Werkman uit Zandhuizen, die met ingang van 1 november zijn lidmaatschap van de PvdA heeft opgezegd omdat hij het niet eens is met het landelijke beleid van deze partij, stelt zijn zetel in de gemeenteraad van Weststellingwerf niet ter beschikking van de PvdA. Uit rancune blijft hij zitten. Samen met anderen wil hij een nieuwe politieke partij oprichten: De Sociaal Democratische Partij.
Het bedanken van Werkman voor de PvdA werd woensdagavond bekend na afloop van de op het gemeentehuis van Wolvega gehouden vergadering van de raadscommissie ruimtelijke ontwikkeling en openbare werken.
Reacties: 0
Vraagtekens rond handelwijze van Boarnsterhim
Bron: Friesch Dagblad 2-11-1991
Den Haag- Staatsraad J. de Vries van de Raad van State heeft gisteren grote vraagtekens geplaatst bij de wijze waarop het gemeentebestuur van Boarnsterhim is opgetreden in een zaak rond het aan de Stationsweg gelegen bedrijf Kooiker bv. De gemeente heeft het garagebedrijf opdracht gegeven een aantal voertuigen van het terrein te verwijderen en een adequate erfafzetting neer te zetten. De opdracht is gegeven naar aanleiding van klachten van een buurman, die zich stoort aan de gang van zaken bij Kooiker.
Reacties: 0
Twee Friezen starten als protest vlaggetjesactie. “Automobilist wordt volkomen uitgemolken’
Bron: Drachtster Courant 27--11-1991
Drachten- Voor Harrie Hofstee en Evert Dekker is de maat vol. De Drachtster garagehouder en inwoner van Lippenhuizen zijn het beu dat de automobilist door de Nederlandse regering als melkkoe volkomen uitgemolken wordt. Met in het achterhoofd de briefkaartenaktie in verband met het ‘kwartje van Kok’ kwamen zij tot de conclusie dat een zichtbaar protest misschien meer indruk zal maken in Den Haag. Als het aan beide ondernemers ligt, rijdt heel Nederland binnenkort met een protestvlaggetje aan de antenne. Om het protest duidelijk te maken is gekozen voor een zwarte vlag met daarin een wit hokje met rode stip, om de link met het stemformulier te leggen.
Reacties: 0
Heerenveen komt boven
Bron: Friesch Dagblad 4-11-1991
Vlissingen- Heerenveen heeft sinds zaterdag de beste papieren gekregen in de strijd om de derde periodetitel. De ploeg van trainer Fritz Korbach kwam tegen de verbeten vechtende hekkesluiter VCV Zeeland met een 1-2 zege zeer goed weg.. Vervolgens nam Heerenveen met genoegen kennis van de nederlaag van Excelsior en het puntverlies van Go Ahead Eagles, waarvoor beide naaste concurrenten voor die periode achterop raakten.
Zeeland- Heerenveen 1-2
“Inderdaad hebben wij nu alles in eigen hand” constateerde Korbach tevreden.
Reacties: 0
 
Abonneren
Reageren
Colofon
Archief

Scheidsrechter Buitenhuis stopt abrupt in Ternaard
Bron: Friesch Dagblad 4-11-1991
Ternaard- Drie minuten na de thee vond scheidsrechter A. Buitenhuis uit Steenwijkerwold het zaterdag welletjes. Hij staakte om volstrekt onbegrijpelijke redenen de streekderby tussen Trenaard en Anjum, beide vertoevend in de kelder van de vierde klasse. Verbijstering en ongeloof alom. Buitenhuis speldde zich hiermee een brevet van onvermogen op.
Ternaard – Anjum 1-0 gest.
Wat gebeurde er nu precies in de derde minuut na rust?

Reacties: 0
Borsten groter dan vroeger
Bron: Friesch Dagblad 9-11-1991
Volgens een verkoopster in Sneek “die al jaren in de lingerie zit”, zijn meisjes niet alleen langer dan vroeger, maar hebben ze ook grotere borsten. Vroeger was de eerste bh vaak een AA- of A-cup, nu is het meer een B- of een C-cup
Reacties: 0
Friese aanpak voorbeeld voor nationaal reddingsplan kerkuilen
Bron: Drachtster Courant 27-11-1991
Drachten- Als olifanten, walvissen en neushoorns, om maar enkele dierenrassen te noemen, met uitroeiing bedreigd worden zijn velen diep geroerd na het zien van televisiebeelden en kost het weinig moeite om de beurs open te trekken. Dichter bij huis zijn de zeehonden een goed voorbeeld. Lenie van ’t Hart is niet voor niets een nationale held geworden. Eigenlijk zouden Johan de Jong en Anne van der Wal dat ook moeten zijn. Toch zijn hun namen alleen in kleine kring bekend. Zij zijn de initiatiefnemers van wat de operatie ‘redding kerkuil’ genoemd kan worden.

Reacties: 0
Nauwe Noorderhorne is de overlast beu
Bron: Sneeker Nieuwsblad 7-11-1991
Sneek- De problemen tussen de winkeliers in de Nauwe Noorderhorne in Sneek en de bezoekers van platenzaak Sunrise Records en koffieshop Heaven zijn dinsdagmiddag geëscaleerd in een kleine vechtpartij. Die ontstond toen een groepje winkeliers de speelattributen op het pleintje voor het Van Loohuis verwijderden uit protest tegen de sinds twee jaar daar rondhangende jongelui. De afbraak van het speelgoed viel bij de eigenaar van de er naast gelegen platenwinkel verkeerd. De politie moest er aan te pas komen om de zaak te sussen.
Reacties: 0
Ambtenaren krijgen schrijfles
Bron: Nieuwsblad van Noord-Oost Friesland 8-11-1991
Dantumadeel- Ambtelijke, vaak onbegrijpelijke taal wordt vanaf vandaag in Dantumadeel voorgoed verbannen uit de gemeentelijke stukken, die voor het publiek zijn bestemd. Een tiental ambtenaren van de gemeente Dantumadeel heeft de afgelopen drie weken een cursus ‘begrijpelijk schrijven’ gevolgd. Dantumadeel heeft daarmee een primeur in huis gehaald door als eerste in Noord-Nederland aan deze taalvaardigheidstrainingen mee te doen. Het is de bedoeling, dat de burgers eindelijk de geschreven boodschappen van de gemeente kunnen begrijpen.
Reacties: 0

Bron: Stellingwerf 14-11-1991

Reacties: 0
Op ‘e schostienmantel- Alternatieve geneeswiezes
Bron: Stellingwerf 6-11-1991
‘Flauwekul. Dikke flauwekul. Wie gelooft d’r now in die homopathie mit zien krudeboel. Laot me niet lachen. Onkrudeboel zuj’ bedoelen. Ik snappe niet, dat d’r meensken binnen, die daor fedusie in hebben. Nee, geef mi’j mar een gewone dokter. Iene, die je nog een pille geft aj’ ziek binnen en een spuite as’t arg is. Kwakzalvers bin’t , die homopathen. Een protte geld verdienen an een bossien ontuug. Dat sommige meensken daor nog intrappen. De ienige, die d’r beter van wodt, is de homopaat zels, neemk dat mar van mi’j an’. ‘Now, dat bin ik toch niet hielendal mit jow iens Fedde.
Reacties: 0
NMA wil duidelijkheid over schrootbedrijf
Bron: De feanster 7-11-1991
Kootstertille- Het schrootbedrijf te Kootstertille heeft de afgelopen jaren verschillende malen in de publiciteit gestaan. Omdat de werkzaamheden die er verricht worden, in Achtkarspelen nogal wat vragen hebben opgeroepen, zal binnenkort een informatiebijeenkomst worden gehouden. De Natuur en Milieuvereniging Achtkarspelen (NMA) vestigt daar in een verklaring de aandacht op. “Een feit is, dat het bedrijf momenteel zonder geldige vergunning draait, in het nabije verleden nogal eens in negatieve zin in publiciteit is gekomen”.
Reacties: 0
‘Met alleen maar commerciële drijfveer houd je dit niet vol’
Bron: Drachtster Courant 8-11-1991
Sneek- Aan de Westersingel in Sneek is in een oud pand het kantoor van Diba International Concerts gevestigd. Vanuit dat kantoor worden de Europese toernees van grote wereldsterren als The Everly Brothers, Fats Domino en B.B. King georganiseerd. Diba staat voor Dick Jaarsma en Bauke Algera.. Beide zitten nu vijfentwintig jaar in het vak. Begonnen met het organiseren van feestavonden met stemmingsorkesten, is het bedrijf inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste concertpromotors van Europa.

Reacties: 0
Heite verliest Nederlandse schaaktitel
Bron: Stellingwerf 13-11-1991
Burgemeester drs. Remco Heite van Weststellingwerf heeft zijn Nederlandse schaaktitel moeten afstaan aan zijn collega van de gemeente Werkendam. Dat gebeurde tijdens het jaarlijks schaakkampioenschap voor burgemeesters in Abcoude. Heite begon als titelverdediger aan deze vermoeiende schaakdag, waarop tien partijen gespeeld moesten worden. In de tiende partij had hij aan remise genoeg om de titel te prolongeren. In deze partij trof hij zijn ‘aartsrivaal’ drs. ing. H. Dorland van de gemeente Werkendam. Vorig jaar behaalde Heite een 100 % score, maar nu presteerde Dorland dit en werd daarmee kampioen van Nederland.
Reacties: 0

Bron: Drachtster Courant 20-11-1991

Reacties: 0