februari 1952

 

 

Aflevering 55

Cinema-orgel in Leeuwarder café
Al reist u naar Amerika, zoiets vindt u nergens
Verrast houden soms de voorbijgangers in de Oude Lombardsteeg te Leeuwarden, wanneer zij van Zaailand naar Nieuwstad lopen, of omgekeerd hun schreden in. Vanuit een van de gebouwen daar, klinkt hen muziek tegemoet. Imponerende klanken, te mooi, te machtig, te levend en te echt, dan dat ze zo maar door een of ander mechanisch apparaat zouden worden weergegeven of afkomstig zouden zijn van een gewoon café-orkestje. En dit is nu juist het merkwaardige: deze muziek komt toch wel uit een café en de baas zelf maakt ze, geheel alleen.

Klankenfabriek in huiskamer
In het café ziet men van het prachtige "Standaart" cinema-orgel alleen maar de speeltafel. Het orgel zelf kon niet in de café-ruimte worden ondergebracht en dit kostte de familie Houbein een woonkamer boven de zaal van 18 m2, waar thans die hele klankenfabriek van honderden pijpen en pijpjes, van trommels en bekkens, accordeon, xylofoon, vibrafoon, tambourijn, castagnets, bellen enz. staat opgesteld.

Reacties: 1 van 2

Het artikel is uit 1952. Andere verwijzingen naar artikelen over het cinema-orgel uit 1952 kunt u vinden op de site van de Leeuwarder Courant:www.dekrantvantoen.nl

Ids de Jong (10-02-2012)

De Klok's TT-spel

Reacties: 1 van 1

Nooit geweten dat dit spel is uitgegeven. Dit was vast een mooi vermaak op de lange winteravonden, nog zonder televisie en computer. Op het www zie....

Otto Kuipers (otto.kuiperstresoar.nl) (01-02-2012)

Vliegtuigramp bij Leeuwarden.
Bron: Ons Noorden 8-2-1952
Piloot gedood
Gistermiddag om half vier is een straaljager der luchtstrijdkrachten op de vliegbasis Leeuwarden verongelukt. De bestuurder van het toestel, de militaire vlieger Carl Köhler uit Alkmaar, kwam hierbij om het leven. Het verongelukte toestel was een Thunderjet. Het toestel was tegelijk met drie Meteors in de lucht en stortte neer tussen Marssum en Beetgumermolen, aan de rand van het vliegveld Leeuwarden.
Reacties: 0


Reacties: 0
30.000 Nederlanders kozen de “Sportsman 1951”
Bron: Ons Noorden 1-2-1952
Dertigduizend stuks bedroeg het aantal inzendingen op een enquête, waarin verzocht werd de “Sportsman of – vrouw” van het jaar 1951 te benoemen.
De “Heerenveen”- voetballer Abe Lenstra kwam het hoogst genoteerd uit de bus: hij werd winnaar van de titel (en de beker) met een totaal aantal stemmen van 10.357. Mevr. Fanny Blankers-Koen werd tweede met een stemmenaantal van 8.103, terwijl de wielrenner Wim van Est 4.733 stemmen behaalde. Dinsdagavond werd in de A.V.R.O.-studio te Hilversum door de heer W. Vogt tijdens een korte plechtigheid aan Abe Lenstra en Wim van Est hun trofee – respectievelijk een beker en een sigarettenkoker – overhandigd.
Mevr. Blankers-Koen kon bij de uitreiking niet aanwezig zijn. De foto toont het moment van de overhandiging van de beker aan Abe Lenstra. Naast deze staat Wim van Est.

Reacties: 0
De Olympische Schaats-kampioenschappen
Bron: Nieuwsblad voor Zuid-Friesland 22-2-1952
Oslo, de Noorse hoofdstad, staat in het teken van de Olympische winterspelen. Natuurlijk gaan de gedachten van ons – Friezen – het meest uit naar de schaatswedstrijden, vooral nu Nederland met een streng geselecteerde en buitengewoon goed getrainde ploeg aan de start verscheen. Misschien dat daardoor onze verwachtingen een ietsje extra hoog waren gesteld. Inderdaad waren onze kansen uitstekend en – dat we het zonder “goud” moeten doen kwam alleen door het fenomeen Hjalmar Andersen, een rijder wiens ster tot uitzonderlijke hoogte is gestegen, hoger zelfs dan die van zijn landgenoot, de beroemde Ivar Ballangrud. Evenals deze tijdens de in 1936 gehouden spelen, wist ook Andersen drie gouden medailles te winnen en – wat de 5000 M betreft – zelfs met tijden welke die van de kampioen 1936 in de schaduw stelden.
Reacties: 0


Reacties: 0
Plafond kwam naar beneden
Bron: Ons Noorden 22-2-1952
Wonderbaarlijk goed afgelopen
Workum: In het leslokaal van de R.K. School alhier waar – onder de goede zorgen van de Eerw. Zusters – de bewaarschool is ondergebracht, kwam, enkele minuten na het begin der lessen plotseling een groot deel van het plafond naar beneden in een wolk van stof en gruis.
De Zuster, die juist, als naar gewoonte een kaarsje voor het Mariabeeld had ontstoken riep onwillekeurig en zeer begrijpelijk de bescherming in der zoete Moedermaagd, in haar zorg voor de ruim 60 aan haar toevertrouwde kleintjes.
Reacties: 0


Reacties: 0
“Klaske zeven” bracht Siegerwoude in rep en roer
Bron: Leeuwarder Courant 4-2-1952
“Klaske zeven” heeft in de nacht van Vrijdag op Zaterdag heel Siegerwoude en Voorwerk in rep en roer gebracht. De koe was op de Leeuwarder Veemarkt ten verkoop aangeboden, doch niet verkocht en toen zij Vrijdagavond bij café Voorwerk zou worden uitgeladen, nam ze een formidabele sprong (“se roerde gjin barte”, zei de chauffeur) en poetste de plaat. De chauffeur haar achterna, doch Klaske keerde zich tegen hem en slechts door een sprong in de sloot redde hij het vege lijf; Klaske stoof in zweefvlucht over zijn hoofd.
De politie werd te hulp geroepen: vier man sterk – de verenigde gewapende machten van Ureterp en Bakkeveen – zetten met pistolen en sten de achtervolging in, geassisteerd door de Ureterper koster en groenteboer en de beide eigenaren van het koebeest.
Reacties: 0
Richard Tauber
Bron: Harlinger Courant 19-2-1952
Voor de balie
De slager had een gezicht als een oorwurm voor zover men bij oorwurmen tenminste van een zekere gelaatsuitdrukking kan spreken. Hij zei de verdachte vriendelijk goedendag en dat gaf aanleiding te vermoeden dat er iets bijzonders aan de hand was. Getuigen zeggen verdachten nooit goedendag. Op wolken van rechtschapenheid drijven zij kilometers hoog boven de duistere spelonken der misdaad, waarin de verdachten zich rondwentelen als zwijnen in de modder, en de geestelijke kloof tussen het bankje van de verdachten en dat van de getuigen is dieper dan de Oceaan, en ook moeilijker te overschreeuwen.
Reacties: 0
 
Abonneren
Reageren
Colofon
ArchiefReacties: 0


Reacties: 0
Tetman de Vries als visser
Bron: Ons Noorden 11-2-1952
Leeuwarden – Het gezelschap Tetman de Vries voerde dezer dagen reeds des morgens 5 uur op de Hoeksterbrug een aardig toneelstukje op. Dat kwam zo: twee katten, die hier schone kattenliederen in de trant van parlez moi d’amour ten gehore brachten, schrokken zo van het licht van de koplampen van de auto waarin het gezelschap vanuit de richting Groningen huiswaarts keerde, dat een van hen pardoes het water intuimelde.

Reacties: 0
Zo kleedt u zich goed
Bron: Harlinger Courant 8-2-1952
Solliciteren naar hoge ambten
Na oproep door een autoriteit voor het persoonlijk solliciteren naar een hoge ambtelijke functie kleedt men zich in jacquet, zwart vest, dubbele boord, grijze das, pochet; hoed en handschoenen en eventuele overjas geeft men aan de dienstdoende bode af.

Soirée’s en bals
De dames kleden zich voor soirée’s en fijne bals in lang avondtoilet, eventueel bijpassende lange handschoenen, avondtasje. Men begeeft zich naar een bal zonder hoed, maar met over het kapsel een zijden hoofddoek, daarbij een korte mantel of bontpelerine.
Reacties: 0


Reacties: 0


Reacties: 0