mei 1993

 

 

Aflevering 70

Oranje-spektakel zet Vlieland op z'n kop.
Bron: Friesch Dagblad 1-5-1993
Hare Majesteit voelde ongetwijfeld een koude rilling over haar koninklijke rug toen ze afscheid nam van Vlieland. Vanaf het achterdek van de snelle veerboot Koegelwieck hadden vader Claus, moeder Beatrix en de drie zoons een vorstelijk zicht op het eiland. In de verte de vuurtoren en een duintop in de zonnegloed. Tegen dit decor vijfduizend wuivende oranjegezinde Vaderlanders die uitbundig gezang lieten horen.

Reacties: 0
Warme Koninginnedag in Sneek
Bron: Friesch Dagblad 1-5-1993
"Dit wordt de warmste Koninginnedag die ik meegemaakt heb", puft Oscar Meijer uit Amersfoort als hij 's ochtends kwart voor elf uit de bomvolle trein stapt op het NS-station in Sneek. Meijer kan het weten want hij is een fanatieke Koninginnedag-bezoeker. "Ik reis haar altijd achterna", zegt hij. "Sinds Koninginnedag op deze manier gevierd wordt, heb ik slechts één keer moeten spijbelen.

Reacties: 0
Opvangcentrum voor roofdieren in Nijeberkoop
Bron: Friesch Dagblad 6-5-1993
Ooit trad de negenjarige Ruby op in een circus, maar de Siberische tijgerin was daar niet meer te handhaven. Vaak worden afgedankte cirsusdieren afgemaakt maar dankzij A. van der Valk uit Nijeberkoop kan Ruby nu van een onbezorgde oude dag genieten. Van der Valk heeft van zijn boerderij een Roofdieren Opvang Centrum gemaakt.

Reacties: 0
Veerboot na bommelding ontruimd
Bron: Friesch Dagblad 7-5-1993
De politie van Terschelling heeft rond het middaguur in de haven van West-Terschelling de veerboot Friesland ontruimd in verband met een bommelding. Bij het ter perse gaan van deze editie was nog niet bekend of er iets gevonden is.
Reacties: 0
Bericht achtergelaten in fundament Harmonie
Bron: FD regionaal 15-5-1993
Burgemeester Mr. G.J. te Loo van Leeuwarden plaatste gistermiddag in het beton van de nieuwbouw van stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden een koker met daarin een gedicht van de hand van Michaël Zeeman. Het bevat een boodschap aan de toekomstige generatie, die zich ooit - hoe cynisch het ook mag klinken - genoodzaakt zal zien de nu in aanbouw zijnde stadsschouwburg weer af te breken.

Reacties: 0
Binnenkort betaald parkeren in binnenstad Workum
Bron: Wijd en Zijd 19-5-1993
Om enige vooruitgang in het verkeersstructuurplan te krijgen heeft het college van Nijefurd besloten op korte termijn betaald parkeren in de binnenstad van Workum in te voeren. De raad zal hierover 25 mei een beslissing moeten nemen. Voor velen die dagelijks in het centrum van Workum moeten zijn en dan regelmatig in het verkeer vast zitten, omdat men in het wilde weg parkeert, zal dit als muziek in de oren klinken.
Reacties: 0

Bron: Friesch Dagblad 12-5-1993

Reacties: 0
Cultuurhistorisch waardevol portret in handen van Ottema Kingma Stichting
Bron: Friesch Dagblad 7-5-1993
Het paneel met het portet van Gerrolt van Cammingha blijft behouden voor Friesland. Het schilderij, dat in 1552 geschilderd is door Adriaan van Cronenburgh, is gisteren op een verkoopmiddag van veilinghuis Christie's in Amsterdam gekocht door de Ottema Kingma Stichting. De Leeuwarder instelling heeft f 264.500 voor het werk betaald, inclusief veilingkosten en btw.

Reacties: 0
Oormerkweigeraars in ongelijk gesteld
Bron: Friesch Dagblad 5-5-1993
Procureur-generaal mr. P.M. Roelse heeft gisteren voor het Leeuwarder gerechtshof een boete van f 100 (eventueel te vervangen door een dag hechtenis) geëist tegen drie boeren, die weigeren oormerken bij hun vee aan te brengen. Eerder had de rechtbank de drie biologisch-dynamische veehouders veroordeeld tot een boete van f 750. De boeren gingen tegen dit vonnis in hoger beroep.
Reacties: 0
Ansichtkaart 36 jaar onderweg
Bron: Friesch Dagblad 13-5-1993
Bij het echtpaar L. van der Veen op Schiermonnikoog werd gisteren een heel opmerkelijke ansichtkaart bezorgd. De kaart bleek 36 jaar geleden verstuurd aan mevrouw Bos-Van de Neut uit Lemmer, die in de zomer van 1957 op vakantie was bij de familie Van der Veen.
Reacties: 0
Heerenveen steelt de show
Bron: FD regionaal 21-5-1993
Ondanks de harde cijfers heeft Heerenveen gistermiddag met opgeheven hoofd De Kuip kunnen verlaten. Een uur lang toonde de ploeg van trainer Foppe de Haan zich in de bekerfinale de gelijke van Ajax. Niet alleen op het veld, maar zeker ook daar omheen. En daardoor kende de finale eigenlijk geen verliezers.

Reacties: 0
Problemen door super soaker
Bron: FD regionaal 22-5-1993
Het zou een geweldige sensatie worden. De aankoop van het jaar. De vijf vrienden uit Damwoude zouden een zomer beleven om niet te vergeten. Net als bijna iedereen in het dorp kregen ze afgelopen vrijdag hun eerste, echte, grote waterpistool: met een deftig woord super soaker genoemd. Naar het cadeau was wekenlang uitgezien. Maar nauwelijks 24 uur na de koop waren de problemen er al. De politie erbij en zelfs de dokter moest er aan te pas komen.

Reacties: 0
 
Abonneren
Reageren
Colofon
Archief

Justitie doet invallen bij OLAF
Bron: FD regionaal 29-5-1993
Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld naar het functioneren van de geschorste directeur R.G. Hörchner van het Openbaar Lichaam Afvalverwijdering Friesland (OLAF). Tevens wordt de werkwijze van de andere ambtenaren aan een grondige inspectie onderworpen.
Reacties: 0
Pop, pils en pret op BeFrijdingsfestival Fryslân
Bron: FD regionaal 6-5-1993
Het BeFrijdingsfestival Fryslân heeft gisteren naar schatting van de politie zo'n 15.000 mensen op de been gebracht. De organisatoren houden het op 25.000 bezoekers. Alle betrokkenen zijn bijzonder te spreken over de sfeer die er gisteren in de hoofdstad heerste. "Problemen hebben zich nauwelijks voorgedaan, het was een bijzonder geslaagde dag", aldus politiewoordvoerder A. de Geus.

Reacties: 0
Wiegel krijgt eerste fiets
Bron: FD regionaal 17-5-1993
Vandaag is op het Provinciehuis in Leeuwarden het Project Fietsplan van start gegaan. Dit project moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk ambtenaren die in het Provinciehuis werkzaam zijn, in het vervolg op de fiets naar hun werk gaan.

Reacties: 0
Otter komt in '96 weer terug
Bron: FD regionaal 25-5-1993
Het is de bedoeling in het najaar van 1996 de eerste otters in het natuurgebied De Alde Feanen uit te zetten. Dat heeft drs. U. Hosper, bioloog van It Fryske Gea, gisteren tijdens een excursie door het natuurgebied bekendgemaakt. De maatregelen in het natuurgebied bij Earnewâld, die nodig waren vóór de terugkeer, zijn zo goed als afgerond. Staatssecretaris Gabor van natuurbeheer zal woensdag het laatste onderdeel officieel opleveren.

Reacties: 0
Joop Mulder: OEROL stopt definitief!
Bron: De Terschellinger 27-5-1993
De reacties op de mededeling dat Oerol de laatste editie dit jaar beleeft, zijn over het algemeen nog wat ongelovig. Het is al eens vaker gezegd en dus zal het ook volgend jaar wel weer doorgaan, zo lijkt de opinie van de meerderheid. Mis, aldus 'mister Oerol' Joop Mulder, deze keer is het echt punt uit!
Reacties: 0
It moat oant snein droech bliuwe
Bron: Friesch Dagblad 13-5-1993
De afgelopen maanden werden gekenmerkt door uitzonderlijk droog weer. Zo droog zelfs, dat akkerbouwers de beregeningsinstallaties in werking stelden en het waterschap Friesland de sluizen wijd open zette om IJsselmeerwater in te laten. Zo viel er vanaf februari gemiddeld in de provincie 80 mm neerslag, terwijl 150 à 160 mm normaal is. De weermannen azen weer op een record.
Reacties: 0