maart 1964

 

 

Aflevering 80

Dr. Spock behandelt opvoedingsproblemen
Bron: Friese Koerier 7 maart 1964
"Adviezen aan ouders" een fijn boek van een reëel mens.
Iedere ouder, ook al is hij nog zo zeker van zijn zaak, zal momenten hebben waarop hij zich afvraagt hoe het bijvoorbeeld komt dat zijn Kareltje zich altijd op zijn kop laat zitten en nooit eens van zich afbijt. Of hoe het komt dat Fransje zo veel liegt, terwijl beide ouders brood-eerlijk zijn. Dit zijn maar eenvoudige probleempjes, waarmee je zeker niet naar een psychiater loopt en waar je eigenlijk ook de huisarts niet mee wilt lastig vallen. Voor ouders die hun kinderen gewetensvol opvoeden en die dus steeds geconfronteerd worden met vragen over waarom dit en hoe dat, is een nieuw boek uit van de Amerikaanse kinderarts dr. Benjamin Spock.

Reacties: 0
Cornelia-Stichting moet de oude naam houden
Bron: Friese Koerier 17 maart
Verleden week las ik in uw blad iets over de Cornelia Stichting te Beetsterzwaag. Daar stond o.m. in "ook de naam van de Stichting zal veranderd worden". Waarom vraag ik me af. Er wordt uitgebreid. Prachtig, maar waarom kunnen ze de naam van de grondlegster er niet voor houden? Cornelia? Dat het uitgebreid kan worden is uiteindelijk iets dat kan omdat freule Cornelia er haar vermogen voor heeft gegeven. Een freule van 18 jaar gaf alles wat ze bezat, om daar een stichting van te maken voor hulpbehoevende kinderen. Zo`n jong meisje en dan zo goed voor anderen te zijn, dat hoeft toch niet uitgewist te worden?

Reacties: 0
Dit moet
Bron: Friese Koerier 18 maart 1964

Reacties: 0
Opgravingen bij Boterhoek tonen weinig spectaculairs
Bron: Friese Koerier 10 maart 1964, pag. 5
Leeuwarden - De archeoloog G. Elzinga heeft gisteren de pers de resultaten getoond van de opgravingen, die zijn verricht op het Oldehoofster Kerkhof, op de plaats waar de nieuwe provinciale bibliotheek zal verrijzen.
Voor de bouw van de bibliotheek aan de Boterhoek heeft men een gedeelte van het oudste bolwerk van Leeuwarden afgegraven om plaats te maken voor funderingen.
De bodemvondsten hebben niet helemaal aan de verwachtingen van de heer Elzinga voldaan. Hij had gehoopt in de oudste terp van Leeuwarden terecht te komen, maar deze heeft kennelijk iets meer naar het zuiden gelegen. Als dat inderdaad zo is, dan kunnen in de toekomst, als het Oldehoofster Kerkhof onder handen komt, nog wel eens interessanter ontdekkingen worden gedaan.

Reacties: 0
Het eerste dat tienersterren moeten leren is bescheidenheid, meent Melle Weersma
Bron: Katholieke Illustratie 23-28 maart 1964
Op bezoek bij Melle Weersma, de Friese schrijver van de eerste Nederlandse wereldhit Penny Serenade.
Uit het raam van zijn villa te Putten kijkt men over de Harderwijkerstraat, waardoor de auto`s razen naar de Zuiderzeestraatweg. Het lijkt of Melle Weersma onze gedachten raadt, want hij zegt: "Je hoeft tegenwoordig niet meer in de stad te wonen, ook niet als je er je relaties hebt".

Reacties: 0
Honderdtwaalf stuks vee omgekomen bij brand
Bron: Friese Koerier 16 maart 1964
Grote boerderij bij Jelsum prooi van vlammen en wind.
Jelsum: meer dan honderd stuks vee - koeien, stieren, kalveren, schapen en varkens zijn gisteravond omgekomen bij een brand in de grote boerderij van veehouder Klaas Langhout aan de Aldlânsdyk te Jelsum. Binnen enkele minuten brandde de boerderij van voor tot achter als een fakkel. De twee dochters van de boer, de 17-jarige Geeske en de 13-jarige Janke, konden zich ternauwernood in veiligheid stellen. De hele boerderij, met vee en inboedel, was al niet meer te redden toen de brandweer nog moest arriveren. De heer Langhout en zijn vrouw waren niet thuis toen de brand uitbrak. "Van een kant maar een geluk", zo zei mevrouw Langhout, "want anders was mijn man ook nog naar binnen gegaan om het vee te redden en dan was hij er zelf ook niet levend uitgekomen".

Reacties: 0
Amstelreclame
Bron: Friese Koerier 18 maart

Reacties: 0
Creatief kinderspel
Bron: Harlinger Courant 20 maart 1964
De televisie, hoorden we laatst een moeder verzuchten, is wel een mooie uitvinding, maar werkt het niet erg vervlakkend? Ik ben wel zo bang, dat mijn kinderen er geweldig dom van worden! Een krasse uitspraak - met een kleine kern van waarheid. Op het beeldscherm krijgen de kinderen t vermaak klaar-uit-het-pak voorgeschoteld, van dolle Swiebertje tot idealistische Ivanhoe, van Pipo de Clown tot Flipje de Tovenaarsleerling. Ze krijgen de pret met lepelsvol in de mond en hoeven alleen nog maar door te slikken... Gelukkig echter is er in ons land nog geen lopendeband t.v. a la Amerika. Er blijft nog tijd voor creativiteit, voor zelfwerkzaamheid. Hulde daarom voor de artist die het totemen bedacht. Voor minder dan vijf gulden koopt men een leuke doos vol creativiteit.

Reacties: 0
Tsjip de Vries: ôfskie fan it toaniel
Bron: Friese Koerier 18 maart 1964
Tsjip de Vries, ien út it Tetman-laech, hat tweintich jier toanielspile en hy is der nou mei ophâlden. Forline wike hat er foar it lêst op de planken west yn "In heidepyk", dat it Fryslân-toaniel doe yn Sint Japik spile. Tsjip is dêryn de pake. Sûnt 1960 is De Vries by it Fryslân Toaniel, de lêste trije jier as saeklik lieder.

Reacties: 0
Op je gezondheid
Bron: Friese Koerier 18 maart 1964
Gauw- In een klein, knus huisje in Gauw hieven gistermorgen twee zusters het glas. Twee zeer oude, maar nog bijzonder kwieke vrouwtjes: de weduwe Reinskje Pruiksma-Bakker uit IJlst, die binnenkort 103 hoopt te worden en haar zuster, de weduwe Alida van der Wal-Bakker, die haar honderste verjaardag vierde. "Proost, op je gezondheid" klonk het en de zusters nipten aan het glaasje. Er zat geen alcoholhoudende drank in, want dat zou te scherp voor de keel zijn geweest. Sinaasappelsap was het, maar het smaakte net zo lekker.

Reacties: 0
Onderwijs non-stop
Bron: FrieseKoerier 18 maart 1964
Friesland krijgt "boerenschool" met 120 ha land en veel vee
Doel: zowel "kader" als boeren leren lage kostprijs te krijgen
Oenkerk: In Trynwâlden staat waarschijnlijk de enige school ter wereld, waarin 52 weken per jaar les wordt gegeven. Het Nederlands eerste praktijkschool voor de veehouderij. Zoals bekend zijn de 6 werkgevers- en werknemersorganisaties in de landbouw al enige tijd aan het pionieren geweest met een dergelijke school. Gisteren deed het dagelijks bestuur de zaak dan uit de doeken. Alleen wilde men nog niet zeggen hoeveel het hele project zal gaan kosten.
Er zijn al 2 boerderijen gekocht en gehuurd. Eén bedrijf van 24 ha wordt per 1 mei gehuurd van Tietjerksteradeel, een ander bedrijf van 18 ha is al zijn geheel gekocht. Hierbij kan nog 6 ha land worden gehuurd. Zoals we eerder al meldden, is Stania State in Oenkerk het internaat voor de leerlingen. Maximaal kunnen er per week 50 leerlingen op de school zijn. De practische lessen worden gegeven in de oude (gesloten) huishoudschool en op de bedrijven in Oenkerk.

Reacties: 0

Bron: Harlinger Courant 6 maart 1964

Reacties: 0
 
Abonneren
Reageren
Colofon
Archief